Ramazan ayında edilən səhvlər
30.7.2012

Ramazan ayında etdiyimiz səhv hərəkətlər, imtina edə bilmədiyimiz vərdişlər sağlamlığımızı təhlükə altında alır.

İftardan sonra idman meydançasında idman etmək:
İdman etmək, xüsusilə zəngin ramazan süfrələrində qarınını doyurmuş olan sağlam kəslərdə belə infarkt, ritm pozuqluqları və ya huşunu itirmə kimi mənfi nəticələrə səbəb ola bilir. Ürək xəstələrinin isə ayrıca diqqət yetirmələri lazımdır. Çünki ürək damarları tıxalı olan bir adamda, ürəyə gedən qan miqdarı onsuz da az olur. Yeməkdən sonra qanın bir miqdarı həzm sisteminə doğru yer dəyişdirəcəyi üçün bu miqdar daha da azalır. Buna əlavə olaraq ürəyin qan ehtiyacını qat-qat artıran futbol kimi ağır idmanlar edilsə, sinə ağrısı, nəfəs darlığı və ritim pozuqluqlarına bağlı vurman idi inkişaf edə bilir. Hətta adam həyatını belə itirə.

Mədəni tıxa basa doldurmaq:
İftarda mədəni tıxa basa doyurmaq, qanın həzm sisteminə hücum etməsinə səbəb olur. Bu da ürəyə və beynə gedən qanın nisbətən azalmasına, bunun nəticəsində də sinə ağrısına, hətta bayılmalara yol aça bilir. Ayrıca diafraqma dolu mədə ürəyə təzyiq edəcəyi üçün ritim pozuqluqlarını da tetikləyə bilər.

Daimi maye istehlak etməmək:
Daimi maye istehlakı, xüsusilə isti mövsümlərdə son dərəcə əhəmiyyətli. Ürək damar xəstələri müxtəlif səbəblərlə onsuz da sidik sökdürücü dərmanlayar istifadə edirlər. Buna əlavə olaraq maye almadıqları halda böyrəkləri kifayət qədər qanlanamayacağı üçün böyrək çatmazlığı inkişaf riski meydana gəlir. Ayrıca isti havalarda maye və duz itkisi artır. Bunun nəticəsində qan təzyiqi düşə bilir və bu vəziyyət sonuçlanabiliyor.

Su yerinə qazlı, duzlu və ya şəkərli içki içmək:
İftarda Yeməyə başlamazdan əvvəl 1 və ya 2 stəkan su içmək lazımdır. Bütün gün itirilən mayenin yerinə qoyulması və doyma hissini meydana gəlməsi baxımından bu çox əhəmiyyətli. Qazlı içkilər isə diafraqmanın ürəyə basqı etməsinə, bunun nəticəsində də ritim pozuqluqlarına və nəfəs darlığına səbəb ola bilir. Duzlu içkilər də qan təzyiqində yüksəlmələri yol aça bilir. Şəkərli içkilər isə qan şəkərində oynamalara səbəb olub, mübadiləsisinin pozulmasına gətirib çıxarır.

Tərəvəz yerinə et və xəmir ağırlıqlı bəslənmək:
Bütün gün uzun müddətdir istirahət edən həzm sisteminə birdən yüklənmək həm maddələr mübadiləsini həm də qan dövranını mənfi təsir edir. Bu da qan təzyiqi dəyişikliklərinə bağlı istənməyən kəskin ürək hadisələri ilə peyda olur. Bu səbəbdən həzmi nisbətən daha asan olan tərəvəz növü qidaları, xüsusilə qırmızı ət və xəmir qidalara seçmək lazımdır.

İftardan sonra şirniyyat məhsulları və xəmir istehlak etmək:
İftar süfrəsində kolbasa, sosiska və basdırma kimi məhsulları qəbul etmək, gərəksiz yerə duz istehlak etmək xüsusilə hipertansiyon və ürək çatmazlığı xəstələrini mənfi təsir edir. Hipertansif böhranı (qan təzyiqinin həyatı təhdid edici şəkildə yüksəlməsi nəticəsində yaranan vəziyyət), infarkt, ağciyər şişi kimi ciddi hesabatlarında səbəb ola bilir. Yenə şəkərli və xəmir işindən zəngin qidalar istehlak etmək, xüsusilə diabet xəstəliyi olanlarda şəkər koması kimi mənfiliklər meydana gətirə bilir.

Süfrədə uzun söhbətlər etmək:
İftar süfrələrində uzun-uzun söhbət etmək kefli olmaqla birlikdə, bəzi mənfi vəziyyətlər meydana gətirə bilir. Süfrədə nə qədər uzun müddət oturulursa yenilən qida miqdarı da buna paralel olaraq o qədər artır. Bu vəziyyətdə artıqdan alınan duz və kalorilər, ürək damar sağlamlığını mənfi təsir edir. Məsələn uzun vəd edə ritim pozuqluğuna səbəb ola bilir.

big.az